Pasta czyli makarony

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film